italingua.gr - Main Section

italingua.gr - Main Component

PERMESSO DI SOGGIORNOΌλα τα βήματα και οι διαδικασίες που πρέπει να κάνει ένας εξωκοινοτικός στην άφιξή του στην Ιταλία. Οδηγίες βήμα βήμα για να νομιμοποιήσει την Άδεια Παραμονής, που θα του χρειαστεί στο Ιταλικό Πανεπιστήμιο. ΠΡΟΣΟΧΗ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ 8 ΗΜΕΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΦΙΞΗΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ


Η άδεια παραμονής χορηγείται σε πολίτες μη μέλη της ΕΕ (εξωκοινοτικούς) που θέλουν να φοιτήσουν σε Ιταλικό Πανεπιστήμιο, κατόπιν έκδοσης της ειδικής φοιτητικής βίζας που εκδίδεται από το Ιταλικό Προξενείο της Αθήνας. Για την πρόσβαση στην εκπαίδευση κάθε χρόνο, υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά για το μέγιστο αριθμό θεωρήσεων άδειών παραμονής.

Χορήγηση και ανανέωση άδειας παραμονής.

Κατά την είσοδο στην Ιταλία, ο αλλοδαπός έχει στην κατοχή του "άδεια" για λόγους σπουδών (που του έχει χορηγηθεί από το Ιταλικό προξενείο της Αθήνας), την οποία θα πρέπει να την προωθήσει στο τμήμα Ασφάλειας-που είναι υπεύθυνο για την περιοχή που θέλει να φοιτήσει-μέσω του Ταχυδρομείου, αφού συμπληρώσει το ταχυδρομικό "κιτ" (ταχυδρομικό κιτ είναι ένα έντυπο κίτρινο που πρέπει να συμπληρώσουν οι ξένοι φοιτητές, και να προωθηθεί στην Αστυνομική διεύθυνση αλλοδαπών)

Η πρώτη άδεια παραμονής που εκδίδεται σε φοιτητές (για λόγους σπουδών) καθώς και για φοίτηση σε κάποιο master, θεωρείται για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Η αίτηση της πρώτης άδειας παραμονής πρέπει να υποβάλλεται εντός 8 ημερών από την πρώτη είσοδο στην Ιταλία, ενώ η αίτηση για την ανανέωση της άδειας παραμονής πρέπει να υποβάλλεται πριν από την ημερομηνία λήξης της άδειας παραμονής που έχει στην κατοχή του ο ενδιαφερόμενος.

Η απόδειξη της αίτησης, για χορήγηση ανανέωσης άδειας παραμονής από την ασφάλεια, εγγυάται την απόλαυση των ίδιων δικαιωμάτων που απορρέουν από την κατοχή άδειας παραμονής, που πιστοποιεί την κανονική υποβολή της αίτησης, αλλά δεν επιτρέπει, αντίθετα από την κανονική άδεια παραμονής, να μπορεί ο ενδιαφερόμενος να μεταβεί σε ένα άλλο κράτος μέλος της Σένγκεν.
Ο κάτοχος της άδειας παραμονής λόγω σπουδών σε Ιταλικό Πανεπιστήμιο μπορεί να ταξιδέψει σε χώρες που βρίσκονται εντός Σένγκεν για περιόδους μικρότερες των τριών μηνών χωρίς καμία άλλη τυπική υποχρέωση, μπορεί να εγγραφεί νόμιμα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Ιταλίας, μπορεί να εργαστεί νόμιμα όπως και οι Ιταλοί αλλά όχι πάνω από 20 ώρες εβδομαδιαίως.
Βασικές υποχρεώσεις

Μετά την συμπλήρωση του κιτ για την άδεια παραμονής, θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να το αποστείλει από το ταχυδρομείο στο Αστυνομικό Τμήμα Αλλοδαπών της περιοχής. Το ταχυδρομείο θα ορίσει άμεσα ένα ραντεβού του ενδιαφερόμενου για την πρακτική συνήθεια της "foto segnalamento" (φωτογράφηση του προσώπου από την αστυνομία) και για να επαληθευτεί η κανονικότητα και η καταλληλότητα των εγγράφων του ενδιαφερόμενου. Μετά από περίπου 40 ημέρες ο ενδιαφερόμενο θα μπορεί να παραλάβει την κάρτα του.

Δικαιολογητικά που απαιτούνται για να υποβληθεί αίτηση για "Άδεια παραμονής, λόγω σπουδών"

-Κιτ για την υποβολή αίτησης για άδειες παραμονής. Διατίθεται από το Γραφείο SASS (Settore Accoglienza Studenti Stranieri) ή από το ταχυδρομείο

-Φωτοτυπία του διαβατηρίου
-Φωτοτυπία που να πιστοποιεί το Πανεπιστήμιο που θέλει κάποιος να φοιτήσει (φωτοτυπία της "dichiarazione di valore" που χορηγείται από το Ιταλικό Προξενείο στην Αθήνα)
-Φωτοτυπία του ασφαλιστηρίου συμβολαίου ( να έχει ισχύει σε όλη την επικράτεια της Ιταλίας κατά τη διάρκεια της παραμονής) ασθενειών ή / και των ατυχημάτων.(η ασφάλιση που χορηγεί το ταμείο του γονέα, εκδίδει ασφαλιστήριο για την Ευρώπη λόγω σπουδών. Σε περίπτωση που το παιδί έχει βγει από το βιβλιάριο υγείας το italingua, σας ασφαλίζει σε επίσημο ασφαλιστικό φορέα της Ιταλίας για όλη την ιταλική επικράτεια με κόστος 140 ευρώ ετησίως)

Έγγραφα που απαιτούνται για να υποβληθεί αίτηση για την ανανέωση της άδειας παραμονής λόγω σπουδών:

-Κιτ με το αίτημα υποβολής αίτησης για άδεια παραμονής λόγω σπουδών, διατίθεται από το Γραφείο SASS
-Φωτοτυπία του διαβατηρίου
-Φωτοτυπία του πιστοποιητικού που βεβαιώνει την επιτυχία σε τουλάχιστον ένα μάθημα στην πρώτη ανανέωση και τουλάχιστον δύο μαθήματα για τις επόμενες ανανεώσεις της άδειας παραμονής
-Φωτοτυπία του ασφαλιστηρίου συμβολαίου (που να έχει ισχύει σε όλη την Ιταλική Επικράτεια για ασθένειες και ατυχήματα.
-Φωτοτυπίες και έγγραφα που να πιστοποιούν τη διαθεσιμότητα επαρκών οικονομικών πόρων για την περίοδο διάρκειας της άδειας παραμονής
-Φωτοτυπία της άδειας παραμονής που λήγει.

Έξοδα για έκδοση / ανανέωση της άδειας παραμονής

-16,00 € φόρος χαρτοσήμου (μπορεί να αγορασθεί από οποιοδήποτε κατάστημα tabaccheria)
-27,50  συμβολικό ποσού ηλεκτρονικού κόστους άδειας παραμονής
-80  για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών και μικρότερο ή ίσο του ενός έτους
-30 € για τα έξοδα έκδοσης / ανανέωσης της άδειας παραμονής
(ποσό που πρέπει να καταβληθεί στο ταχυδρομείο κατά την παράδοση του συμπληρωμένου κιτ)

copyright ITALINGUA

italingua.gr - Bottom info

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στο newsletter του italingua.gr